Kentsel Koruma Eğitimleri Tamamlandı | ÇEKÜL

Kentsel Koruma Eğitimleri Tamamlandı

05.06.2017

ÇEKÜL Akademinin Kentsel Koruma Eğitimleri, bahar dönemini tamamlandı. Program, Mayıs ayında gerçekleştirilen eğitimlerle 2017’in ilk eğitim programını noktaladı. Toplamda 10 eğitimden oluşan ve her biri 3 gün süren Kentsel Koruma Eğitimleri Şerifler Yalısında gerçekleştirildi ve eğitimlerden 152 uzman faydalandı. Eğitim; koruma kültürü ve bilinci, basit onarım ilke ve esasları, proje değerlendirme ve süreçleri, iletişim teknikleri ve somut olmayan tarihi ögelere hâkimiyet gibi alt başlıkları içeriyor.

Toplamda 10 eğitimden oluşan bahar dönemi takviminin son 3 eğitimi, ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy; ÇEKÜL Kent Çalışmaları şehir plancısı Esra Karataş ve Akademi eğitmeni, restorasyon uzmanı İsmail Önel tarafından verildi.

3-5 Mayıs tarihlerinde yapılan “Kültür Odaklı Koruma ve Kentsel Gelişim Stratejileri” başlıklı eğitim Bursa, Erzurum, İstanbul, Mersin, İzmir ve Trabzon Büyükşehir Belediyeleri ile Fatih, Nilüfer ve Eyüp Belediyelerinden 15 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Bir koruma stratejisi olarak kentsel canlandırma süreçlerini; kentsel canlandırmanın ana ilkelerini ve uygulamaya dönük örneklerini incelemeyi amaçlayan eğitimin ilk iki gününde tarih boyunca kentlere yapılan müdahalelerin nedenleri incelendi. Kentlerde endüstri dönemi sonrası ortaya çıkan iş gücü ihtiyacı ile bu ihtiyaca paralel olarak gelişen göç hareketlerinin kentlere etkisi üzerine bilgi verildi. Modernist ve Fordist kent modelleri, sistematik kentler, küresel/marka kentler ve kent kimliği, eğitimin anahtar kavramlarını oluşturdu. ÇEKÜL Vakfının Anadolu’da deneyimlediği kentsel müdahale yöntemi olan “kendi kendini yenileyen kentler ve kültür odaklı dönüşüm” modelinden bahsedilen eğitimde, yıkmak yerine devinim yaratmanın imkânları Türkiye’den ve dünyadan örneklerle tartışıldı. Eğitim, son gününde katılımcıların canlandırma kavramını esas alarak kendi kentlerinde çalıştıkları akslara ilişkin sunumlarıyla son buldu.

Program aynı tarihlerde gerçekleştirilen bir başka eğitimle devam etti: “Kültür Rotaları ve Planlama Süreci”, şehir plancısı Esra Karataş’ın eğitmenliğinde verildi. Bursa, Erzurum, İstanbul, Mersin, İzmir Büyükşehir ile Fatih, Sarıyer, Beşiktaş, Talas ve Eyüp belediyelerinden 15 uzmanın katılımıyla düzenlenen eğitimde, Türkiye’de yeni bir kavram olarak kültür rotalarının planlama yöntemini geliştirmek üzerine çalışıldı. Yerele özgü araştırma ve değerlendirme tekniklerinin uygulanmasını sağlamak, yerel yönetimlerin işbirliklerine dayalı bölgesel koruma yaklaşımını kültür rotaları aracılığıyla yaygınlaştırmak, konunun başlıca değini noktalarını oluşturdu.

2015 yılında ÇEKÜL Vakfı tarafından TKB için hazırlanan Kültürel Rota Planlama Çalışmaları hakkında bilgi veren Karataş, rota kavramı ve kavramın ortaya çıkış sürecini aktardı. Türkiye’de ilk tanımlı kültür rotası Likya Yolu ile oluştu; kültür rotalarının kültürel ve doğal mirasa olan hassasiyetlerin oluşmasındaki payının fark edilmesiyle rotaların sayısı arttırıldı. Kültür rotaları, korumanın yaygınlaştırılması ve yerel kalkınmada yeni araçların geliştirilmesi açısından işlevsel ve sürdürülebilir bir araç. Karataş, eğitim kapsamında bu temel bilgilerden hareketle bir kültür rotasının nasıl planlanacağına dair ilkeleri anlattı. Eğitimin bu bölümünde konuk olarak sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı da bir sunum yaptı. Bornavalı, kültür rotaları ve turizm ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Eğitim, katılımcı uzmanların kendi seçtikleri tema üzerinden yaptıkları kültür rotası çalışması ile son buldu. Bu bağlamda İstanbul için “İstanbul Yedi Tepe”; Bursa için “İpeğin Yolculuğu”; Talas için “Rotales”; Erzurum için “Milli Savunma Rotası” ile Ege ve Akdeniz kıyıları için “Su Altındaki Hayatı Keşfet” temalı rotalar oluşturuldu.

ÇEKÜL Akademinin Kentsel Koruma Eğitimleri 24-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen “Restorasyon İşlerinde Hakediş Uygulamaları” ile son buldu. Restorasyon uzmanı İsmail Önel’in verdiği eğitime Bursa, İzmir ve Gaziantep Büyükşehir ile Fatih, Nilüfer, Eyüp, Talas ve Ödemiş belediyelerinden 12 uzman katıldı. Restorasyon işlerinin vazgeçilmez öğelerinden biri olan hakediş uygulamalarında hazırlanma süreci ve karşılaşılan zorlukların anlatıldığı eğitimde, iyi bir hakedişte olması gereken özellikler vurgulandı. Önel, hem idarecinin hem de müteahhitin hakediş konusuna nasıl yaklaştığını biçimde aktardığı eğitimde şantiye denetimlerinde karşılaşılan ve sık yapılan hataları örnekler ve belgeler üzerinden anlattı. Eğitim, katılımcılarla birlikte örnek bir projenin hakedişi incelenmesiyle son buldu.

ÇEKÜL Akademi, 2017 Güz programıyla uzmanları buluşturmaya ve özel başlıklar altında kentsel korumaya ilişkin konuları örnekler üzerinden incelemeye devam edecek.