Kaş, 12 ay turizm hedefliyor | ÇEKÜL

Kaş, 12 ay turizm hedefliyor

06.11.2012

Kaş kentinde, yaz sezonunu değerlendirmek ve kış sezonuna hazırlık için bir dizi etkinlik düzenlendi. Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, KAŞTAB (Kaş Turizm Altyapı Birliği), Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Sualtı Araştırma Derneği, Otelciler Birliği’nin ortaklığında yapılan etkinliklerin koordinatörlüğünü ÇEKÜL Vakfı Kaş gönüllülerinden Kadriye Hacımusaoğlu yaptı. BAKA’dan alınan hibe ile organize edilen etkinliklerin temel hedefi, turizmin 12 ay devam etmesiydi. Doğa Sporları Festivali, Kaş ve Kültür Turizmi konulu bir konferans ve Turizm Sektör Toplantısı etkinliklerin ana başlıkları oldu.

Araştırmacı-yazar Giray Ercenk Kaş ve Kültür Turizmi konferansının konuşmacısıydı. Ercenk şunları vurguladı: Anadolu’da turizm, Doğu Karadeniz’den Akdeniz’in batısında Hatay sınırlarına uzanan kıyı boyunca, karayolu ile deniz arasında “deniz odaklı” olarak başlamış ve Kapadokya ile Pamukkale bölgeleri bir yana, başladığı yerde karayolu ile deniz arasına sıkışmış haldedir ve de artık nefes darlığı çekmektedir. Öte yandan turizm, salt denize bağlanmakla, yıllık iş ve kazancı yaz ayları ile sınırlamış; bir anlamda dar zamana mahkûm edilmiştir. Kendini denize tutsak eden turizmle bozulan geleneksel bütüncül üretim/yaşam anlayışına geri dönülmelidir. Salt Kaş/Kalkan değil, Körfez çevresindeki turizm endüstrisi, etkinlik alanına gerideki dağlarda süregelen hem üretim, hem de yaban yaşam coğrafyasını içselleştirerek benimsemesi zorunludur. Bugün birer turizm kenti olan Kaş ve Kalkan, aslında kuzeyindeki dağların sahili, esas üretici olan Elmalı’nın deniz ayağıdır. Denizden birden yükselen dağlar, her metresinde ayrı bir doğal yaşam kuşağı oluşturarak, birkaç on km içinde üç bin metre yüksekliklere ulaşmaktadır. Salt Teke(Likya) Yarımadası’nın değil, tüm Antalya Körfezi’nin en iyi korunmuş meşe ağacı varlığı Kaş gerisinde, Kasaba Çukuru’nun çevresindeki orta yüksekliklerde yer alır. Onun üstünde, soğuktan korunmak için “palto giyen” kalın kabuklu karaçam ve ardıç, en yukarıda ağaçların şahı sedir... Birbirini ta antik çağdan beri tekrar ede gelen özgün köy yerleşim düzeni; dağlardaki yaygın antik yerleşim ağı ve yol bağlantıları; özgün konut mimarisi; özgün tahıl/hububat ambar mimarisi; özgün su saklama yapıları; kuyular ve sarnıçlar; antik çağdan günümüze, üretim tekniği bakımından neredeyse hiç değişmeyen zeytin işlikleri; bin yıldan beri süregelen yayla geleneği; dağlardaki üretim ve yaşam; Ta Likya’nın “Milli Tanrısı” Apollon’dan Noel Baba’ya, oradan Abdal Musa’ya, Sinan-ı Ümmi’ye; dağların zirvelerinden, yol güzergâhlarına, coğrafyanın her yerine yayılmış hayır/dua, kült ocakları yörenin zenginlikleridir ve planlama yapılırken mutlaka göz önünde olması gereken değerlerdir.

Turizm Sektör Toplantısı

Kaş kentinin yaz aylarındaki turizm hareketi bu toplantıda değerlendirildi ve kış turizmiyle ilgili görüşler bildirildi. Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Kaymakam Selami Kapankaya’nın  konuşmalarının ardından “4 Mevsim Kaş Projesi / Turizmin 12 Aya Yayılması” başlıklı sunumlar Aslan Çöl ve Murat Draman tarafından yapıldı. Burak Çorumluoğlu ise 2012 yaz sezonunu değerlendirdi. Mustafa Aydın’ın kapanış konuşmasıyla toplantı sona erdi.

Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Kaş’ta, doğa ve kültür turizmin kış aylarında devam etmesi için tüm kesimlerin bir araya gelmesi ve havza ölçeğinde planlama yapılması için ÇEKÜL Vakfı’nın bölgedeki temsilci ve gönüllülerinin katkıları devam edecek.