İpek Yolu şehirleri Urumçi’de buluştu | ÇEKÜL

İpek Yolu şehirleri Urumçi’de buluştu

12.09.2014

Anadolu’dan geçen tarihi İpek Yolu, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminde inşa edilen anıtsal konaklama yapılarıyla dönemin ticaret anlayışı, ekonomisi, yaşam kültürü, mimari gelişimi hakkında bizlere hala bilgi taşıyan önemli kaynaklar olmaya devam ediyor.

Günümüzde çoğu ayakta olan han, kervansaray ve İpek Yolunu birleştiren köprülerin korunması için ÇEKÜL Vakfı’nın başlattığı “İpek Yolu Kültür Yolu” programı kapsamında yıllardır İpek Yolunun geçtiği kentlerde koruma bilinci çalışmaları yürütülüyor, restorasyonlar yapılıyor, yayınlar hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının, UNESCO’nun TURSAB gibi kuruluşların da desteğiyle büyüyen program, Tarihi Kentler Birliği’nin geliştirdiği uluslararası ilişkilerle İpek Yolunun geçtiği sınır ötesi kentlerle kadar uzandı.

Antep’ten Bursa’ya

Tarihi İpek Yolu, günümüzde de değerini korumaya devam ediyor. Dünya İpek Yolu Başkanları Forumunun 7.si 2012 yılında, dönemin büyükşehir belediye başkanı Dr. Asım Güzelbey’in ev sahipliğinde Gaziantep’te yapılmıştı. Şubat ayında yine Gaziantep'te yapılan etkinliklerde, restore edilen bir yapı İpek Yolu Başkanlar Forumu ile Dünya Vatandaşlar Örgütünün sekreterya binası olarak açıldı.

Bu yıl ise Çin’in Uygur Özerk Bölgesi Urumçi’de yapılan Başkanlar Forumunda, 2015’de yapılacak 10. buluşma için bayrağı Bursa Büyükşehir Belediyesi devraldı. Toplatıya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan da katıldı.   

300’ün üzerinde katılımın sağlandığı toplantıda Bursa heyetinden Ahmet Erdönmez ve Aziz Elbas da birer sunum yaparak, Bursa’nın İpek Yolu üzerindeki rolünü ve Bursa müzeleri ile müzecilik anlayışını paylaştı.

Sunumların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas,  İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kwaak Young Hoon’dan bayrağı teslim aldı.

Türkiye’nin İpek Yolu kentleri, Bursa’da yapılacak 10. toplantıyla yeni işbirlikleri geliştirme fırsatı yakalayacak.

Türkiye’deki ve sınır ötesi İpek Yolu kentlerindeki toplantılarda, akademik, ticari, kültürel ve sosyal ağların geliştirilmesi, ülkeler ve kentler arasındaki ortak değerlerin yeniden hatırlanması ve işbirliklerinin kurulması sağlanıyor.

Dünya Tarihi Kentler Birliğinden yeşil ve çevreci büyüme çağrısı

Öte yandan Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin toplantısı da Çin’in Yangzhou kentinde yapıldı. Dünyadan yaklaşık 52 tarihi kentin temsilcilerin katıldığı toplantıya Türkiye’den ise Bursa, Osmangazi, Ankara ve Konya’nın yerel yönetim temsilcileri katılarak, kentlerindeki tarihi mahallelerin canlandırılması teması üzerine sunumlar yaptı.

Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantısına ev sahipliği yapmak istediklerini dile getiren Bursa heyeti ise Yangzhou’dan güzel haberle döndü. Orta Doğu’dan Avrupa’ya, Uzak Asya’dan Afrika’ya kadar pek çok tarihi kentten gelen Birlik üyeleri, en yakın zamanda Bursa’da toplanılması konusunda görüş birliğine vardı.

Toplantıda adil ticaret, turizm ve teknolojide sorumluluk sahibi gelişmeler, kültür yoluyla dünya vatandaşlığının desteklenmesi, İpek Yolu kentleri arasındaki ekonomik ağda yeni planlamalar gibi farklı konular görüşüldü.

 Toplantının sonunda imzalan deklarasyondaki en önemli çağrı ise özellikle tarihi kentlerin yeşil ve çevreci büyüme konusunda tüm dünya kentlerini duyarlı olmaya çağırmasıydı.

Fotoğrtaflar için Bursa Büyükşehir Belediyesinden Saffet Yılmaz'a teşekkür ederiz.