Ana içeriğe atla

Farklı illerden 17 belediye deneyimlerini paylaştı

23.05.2016

Bahar dönemi boyunca devam eden, belediyelerin uzman kadrolarıyla bilgi ve deneyim paylaşımını olanaklı kılan, Alan Yönetimi Eğitim Programının 3. modülü “Deneyimler ve Paylaşımlar” başlığıyla tamamlandı. Eğitim, ÇEKÜL Akademi alan yönetim uzmanı Namık Kemal Döleneken, Bursa Alan Başkanlığı Ekibi' nden Eser Çalıkuşu ve  Birben Durmaçalış koordinatörlüğünde 4-6 Mayıs tarihlerinde Bursa’da gerçekleşti. IMG_3568

Eğitime İzmir Büyükşehir, Niksar, Ünye, Mardin Büyükşehir, Kayseri Büyükşehir, Eyüp, Sivas, Denizli Büyükşehir, Ayvalık, İzmit, Yalova, Mersin Büyükşehir, Foça, Taraklı, Edirne, Gaziantep Büyükşehir, Samsun Büyükşehir belediyelerinin alan yönetimi ve UNESCO birimlerinden gelen 22 kişilik uzman kadro katıldı.

   

Eğitimin ilk günü Bursa Şehir Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Bursa Alan Başkanlığı biriminden yüksek mimar/restorasyon uzmanı Birben Durmaçalış, “Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesine Giriş Süreci” konu başlıklı sunumunu yaptı. Durmaçalış, sunumunu yaptığı, listeye giren listeye giren alanların özellikleri, özgün değerleri ve tarihi sürecinden bahsetti. Yüksek sanat tarihçisi Eser Çalıkuşu, “Bursa’da Sürdürülen Alan Başkanlığı Faaliyetleri” başlıklı sunumu yaptı. Çalıkuşu, Alan Başkanlığının, Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesine girmeden önce kurulduğunu ve 2011 yılından bu yana çalıştığını söyledi. Alan Başkanlığının çalışma sisteminden, paydaşlardan, alan yönetimi eylem planlarından bahsetti.

   

Öğleden sonra katılımcılarla birlikte UNESCO Dünya Mirası kriterleri listesi ışığında Bursa Alan Başkanlığı ile birlikte UNESCO listesine giren alanlar (Hanlar Bölgesi/Kozahan, Emirhan - Sultanlar Külliyesi/Muradiye, Osmangazi, Orhangazi Külliyeleri ve Cumalıkızık köyü) gezildi. Eğitimin ikinci günü katılımcılarla birlikte alan yönetim uzmanı Namık Kemal Döleneken’in verdiği yönergelerle ve Alan Başkanlığının ev sahipliğinde atölye yapıldı. İki gruba ayrılan katılımcılar, Bursa’nın UNESCO Dünya Miras listesine giren alanları üzerine çalışma yürüttü. Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık başta olmak üzere iki ana konu başlığı altında, alanların özgünlük ve bütünlük tanımları, UNESCO kriterleri içinde hangi başlıklar altında tanımlanabileceklerine dair karşılıklı fikir alışverişi yapıldı ve yeni hedefler, stratejiler ve eylemlere yönelik sunumlar hazırlandı.

 

Eğitimin üçüncü günü gerçekleşen atölye çalışmasının sonunda gruplar tarafından hazırlanan poster sunumlar grup konuşmacıları tarafından anlatıldı. Günün sonunda yapılan genel değerlendirme ile birlikte program sonlandı. Alan Yönetimi Eğitim Programının 4. Modülü Şerifler Yalısı’nda 8 – 10 Haziran tarihleri arasında “Dünya Miras Listesi ve Alan Yönetimi: Süreç/ Katılım/ Uzlaşma” konu başlığı altında gerçekleşecek.

Tüm Haberler