Endüstri mirası neden korunmalı? | ÇEKÜL

Endüstri mirası neden korunmalı?

29.03.2012

Koruma kararını verme, uygulama ve yeniden işlevlendirme gücüne sahip yerel yönetimlerin gündeminde, kültür mirası öğeleri artık yerini aldı. Hanlar, camiler, medreseler, eski konaklar, tarihi çeşmeler restore ediliyor, envanterleri çıkarılıyor, müze, kültür merkezi, sergi salonu olarak kentte yaşayan mekânlara dönüşüyor. Ancak göz ardı edilen ve bir dönemin en önemli yapılarından endüstri mirası yeni yeni belediyelerin koruma gündemine girmeye başladı.

ÇEKÜL Vakfı ve ÇEKÜL Akademi yaptığı proje, eğitim ve etkinliklerle endüstri mirasını sürekli gündemde tutmak, fark edilmeyen bu yapıları görünür kılmak ve korunmasını sağlamak için çaba gösteriyor.

Akademi’nin TKB için hazırladığı Kültürel ve Kentsel Koruma Eğitimleri başlıklarından biri de Endüstri Mirasının Korunması ve Yeniden Kullanımı. Yıllardır bu alanda emek veren ve ÇEKÜL Akademi’nin gönüllü uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal’ın verdiği eğitim endüstri mirasının tanımıyla başlıyor. Dünyada ve Türkiye’de sanayi yapıları ve işlevsiz kalma nedenleri, endüstri mirasını koruma ve yeniden kullanım ilke ve yöntemleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi ölçüt ve örnekleri, Türkiye ve dünyadan endüstri mirasının yeniden kullanım örnekleri, vaka analizi ve uygulama çalışması konularında yerel yönetimlerin teknik ekipleri bilgilendiriliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi, Konak Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi uzmanları son eğitimin katılımcılarıydı. Sunumların ardından Eski Silahtarağa Elektrik Santrali(Santral İstanbul-Bilgi Üniversitesi) ve Haliç Tersanesi alan gezileriyle yerinde incelemeler yapıldı. Beyoğlu’ndaki ÇEKÜL Evi’ne gelen katılımcılar, Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile eğitimden izlenimlerini paylaştı, kentlerinde yaptıkları ve planladıkları koruma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sözen, sohbetin ardından katılımcılara sertifikalarını takdim etti.  

ÇEKÜL Akademi’nin bahar dönemi eğitimleri, Kent Kimliği ve Kentlilik Bilinci konusuyla 4-6 Nisan tarihlerinde Şerifler Yalısı’nda devam edecek.