Diyarbakır'ın UNESCO yolculuğu değerlendirildi | ÇEKÜL

Diyarbakır'ın UNESCO yolculuğu değerlendirildi

14.11.2013

Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için hazırlıklar devam ediyor. Son çalışmaları değerlendirmek için Diyarbakır Alan Yönetim Planı çalışma ekibiyle bir araya geldik. ÇEKÜL'ün Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü aynı zamanda Alan Yönetim Başkanı olan Nevin Soyukaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Murat Alökmen, şehir plancısı Serdar Nizamoğlu ve Mehmet Can Aldan'dan oluşan ekip, Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığındaki ÇEKÜL uzman ekibine bilgi verdi. Toplantıda gündeme gelen başlıca konular şunlar oldu:

• Dicle Nehri üzerine yapılması planlanan HES'ler
  • Hevsel Bahçeleri'nin imara açılması, sulama ve teşvik sorunları
  • Surlar ve Suriçi'nin güçlü ve zayıf yanlarıyla iligili yapılan tespitler, sorunları ve çözüm önerileri
  • Alan yönetim planı kapsamında kalan Kırklar Dağı'nda başlayan yapılaşma
  • Riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm kapsamına alınan alanlar
  • Dicle havzasında yapılması planlanan rekreasyon alanı

Uzmanlar, sorunlarla ilgili izlenmesi gereken yolu konuşarak fikir alışverişinde bulundu.

Prof. Dr. Metin Sözen ""Diyarbakır doğal değerlerini yitirirse, kültürel varlığının da bir anlamı kalmaz" diyerek, korumanın sadece yapılardan ibaret olmadınığı bir kez daha hatırlattı.

Aralık ayında dosya UNESCO'ya sunulmadan önce, ÇEKÜL Vakfı'nda bir toplantı daha yapılacak ve son hali verilecek.