ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu kapanış etkinleri yapıldı | ÇEKÜL

ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu kapanış etkinleri yapıldı

04.09.2016

Birgili çocuklar, 9 hafta süren ÇEKÜL Birgi Yaz Okulunda birlikte eğlenerek, öğrenerek ve deneyimleyerek güzel bir yaz geçirdi. Yaz Okulu boyunca etkinliklerde yapılan çalışmalar, Birgi ÇEKÜL Evinde 2 Eylül Cuma günü açılan bir sergi ile paylaşıldı.

ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu 37 çocuğun katılımıyla tamamlandı. Kapanış etkinliklerine Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, ÇEKÜL merkezden Betül Sözen, Yeşim Dizdaroğlu, Hülya Bozkurt, Kibele Eren, Beyza Kurt, Alper Can Kılıç, ÇEKÜL Bilgi Ağacı Ekibinden Deniz Dinçel, Erinç Küçüköz, Özge Öney  ÇEKÜL Birgi Evi Sorumlusu Melike Dilber, Yaz Okullu öğrencileri, velileri ve Birgili ÇEKÜL gönüllüleri katıldı. ÇEKÜL’ün “7 Bölge 7 Kent” programı kapsamında koruma-yaşatma çalışmaları yürüttüğü ve bütüncül koruma ilkelerinin uyguladığı Birgi’nin özgün özellikleri 9 hafta boyunca Birgili çocuklarla da paylaşılmış oldu.

Korumak için keşfettiler!

Öğrenciler okul süresince aktif birer katılımcı oldu ve sorumluluk aldı. Yaz okuluyla birlikte birçok kazanım elde edildi; çocukların “ev” kavramına daha geniş bir perspektiften yaklaşarak evren, dünya ve Birgi arasındaki ilişkiyi fark etmeleri bunlardan biriydi. Doğa ve kültür ilişkisini de keşfeden çocuklar,  Birgi’nin altını “zeytin”in öyküsünde bir tohumun yolculuğu, büyüme süreci ve kentlerinin doğal mirasını yakından tanıdı; geri dönüşüm ve doğal temizlik kavramlarıyla tanışıp, doğa dostu temizlik ürünleri yaptı. 

Uçurtmasız, gazozsuz olmaz

Kültürel mirasın önemli bir parçası çocuk oyunlarıdır; yaz okulunda bu unutulmadı ve çocuklar, kendi yaptıkları uçurtmalarla bir şenlik gerçekleştirdi.

Sinema günlerinde deniz ve okyanus ekosistemi ile ilgili bir çizgi film olan Sammy’nin Maceraları 1 ve 2 izleyen çocuklara, Birgi ve Ödemiş’in sinema klasiği olarak anılan Mercan Gazozu ikram edildi ve büyükleri onlarla anılarını paylaştı.

Çocukların Birgili kahramanları

Yaz Okulu kapsamında kültürel miras ve kültürel belleğin önemli parçası Birgi’nin masalları ve efsanelerini büyüklerinden dinleyen çocuklar, kahraman ve kahramanlık kavramlarına yaratıcı düşünme yöntemleriyle yaklaştı. Bu çalışmanın ardından, Birgili kahramanlarını yarattılar ve onların öykülerini yazıp, hamurdan heykellerini yaptılar.

Sergi açılışı ile Yaz Okulu tamamlandı

Birgi ÇEKÜL gönüllülerinin desteğiyle yürütülen 9 haftalık yaz okulu, 28 Haziran’da başladı ve 30 çocuğun katılımıyla başarıyla tamamlandı. Kapanış sergisi ve etkinlikleri, Birgililer ve ÇEKÜL Vakfı için özel bir anlam taşıyordu. Çünkü genç kuşaklar Yaz Okulu boyunca kentlerinin doğası, tarihi ve kültürel mirasını keşfetti; dolu dolu zaman geçirerek paylaşmayı duygularını pekiştirdi. Çocuklar kapanış sergisinin davetiyelerini kendi elleriyle hazırladı ve herkesi davet etti.

Birgi ÇEKÜL Gönüllüleri

Ogün Acar

Özkan Akgün

Seçil Balcı Acar

Hakkı Balcılar

Mustafa Balcılar

Emin Başaranbilek

Adalet Süzer Can

Mustafa Can

Ruşen Cinbal

Hüseyin Cinbal

Gizem Cinbal

Halit Çakır

İlyas Dengiz

Murat Dilber

Mehmet Gökmen

Yaşar Günaydın

Nadide Güntel

Nurkan Güntel

Salih Kuran

Turan Nazilli

Emin Sevgel

Ertuğrul Sevim

M. Cumhur Şener

Arif Tarım

Selin Tekin Avcı

Ali Türer

Mehmet Yapıcı

Sema Yapıcı Büyükersoy

Ayla Yılmaz