ÇEKÜL Akademi HERITAGE İSTANBUL’da | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi HERITAGE İSTANBUL’da

24.05.2017

Yerel yönetimlerin uzman kadrolarına kültürel miras alanında verdiği eğitimlerle önemli bir boşluğu dolduran ÇEKÜL Akademi HERITAGE İSTANBUL’a katıldı.

Türkiye’de Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik teknolojilerini tek bir çatı altında buluşturan HERITAGE İSTANBUL etkinliği 27-29 Nisan 2017 tarihlerinde Hilton İstanbul Convention&Exhibition Center’da gerçekleştirildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de destekçisi olduğu HERITAGE İSTANBUL, Tg Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından organize ediliyor.

ÇEKÜL Akademi de uzman kadrosu ve etkinlikleriyle HERITAGE İSTANBUL’da yerini aldı. HERITAGE İSTANBUL kapsamında sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve sektörün uluslararası liderleriyle buluşan ÇEKÜL Akademinin alandaki standı, etkinlik süresince ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Kentsel Koruma Eğitimleri 2017 Bahar Programı kapsamında yer alan ve mimar, restorasyon uzmanı Yüksek Mimar A. Nüvit Bayar tarafından verilen “Restorasyon Uygulama Projelerinde; Proje Hazırlama ve Değerlendirme Kriterleri” başlıklı eğitimin ikinci günü HERITAGE İSTANBUL katılımcılarına açık olarak gerçekleştirildi. Kontenjan dolmuş olmasına rağmen yoğun talep gören eğitimde, Nüvit Bayar’ın müellifliğini de yaptığı Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi restorasyon sürecini anlattı. UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası‘nın yakın çevresinde yer alan kültür varlıklarıyla bağlantılarına dikkat çeken Bayar, rölöve, analitik rölöve, restitüsyon, restorasyon, yapısal onarım-güçlendirme, malzeme analizi ve mühendislik projelerini detaylarıyla aktardı. Program, katılımcılara ÇEKÜL Akademi standında sertifikalarının verilmesiyle son buldu.

Fuarda düzenlenen bir diğer ÇEKÜL Akademi etkinliği ise Akademi eğitmeni, yüksek mimar Metin Keskin’in “Renklerle Miras Suluboya Atölyesi” oldu. 29 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlik, her yaştan katılımcı tarafından hem izlendi hem de uygulandı. Katılımcılar, Metin Keskin’in ekrana yansıtılan çalışmasını örnek aldı; eşzamanlı olarak eskizlerini renklendirdi. Özellikle yapı ve sokak dokusuna odaklanan resimler, katılımcıların hem bir sanat atölyesinden faydalanmalarına hem de kültür mirası kavramına yaklaşmalarına olanak sağladı. Atölyede, geleneksel Safranbolu evi resmedildi.

Geçtiğimiz yıl 6 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan HERITAGE İSTANBUL Fuarı&Konferansı, Türkiye'nin kültürel miras varlığının korunması, saklanması ve gelecek yıllara aktarılmasına yönelik çalışan akademisyenleri, kurum ve kuruluşlar ile sektörün tedarikçilerini buluşturan önemli bir etkinlik olma yolunda ilerliyor.