ÇEKÜL Akademi Güz Dönemi eğitimlerine 240 kişi katıldı | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Güz Dönemi eğitimlerine 240 kişi katıldı

30.12.2014

Güz dönemi eğitimlerine Eylül 2014’te başlayan ÇEKÜL Akademi, Aralık ayı ile birlikte İstanbul’da 11, alanda 2 olmak üzere toplamda 13 eğitimi tamamladı. İstanbul Emirgan Şerifler Yalısında yapılan eğitimlere TKB üyesi belediyelerden 166 kişi, alanda yapılan Niksar ve Kuşadası eğitimlerine ise 74 kişi katıldı. Mimar, şehir plancı, inşaat mühendisi, arkeolog ve sanat tarihçi gibi meslek gruplarından toplam 240 kişi kültürel mirasın korunması ve sürekliliği için farklı başlıklarda eğitim aldı.

Gerçekleşen eğitimlere Konuralp, Sarıyer, Kadıköy, Savur, Kartal, Nilüfer, Erzurum,, Karadeniz Ereğli, Silivri, Selçuklu, Muratpaşa, Safranbolu, Manisa, Silifke, İstanbul, Bursa, Gebze, Diyarbakır, Trabzon, Serdivan, Eyüp, Ortahisar, Kayseri, Erbaa, Afyonkrahisar, Uzunköprü, Edirne, Bergama, İzmit, Muğla, Talas, Samsun, Konak, Elazığ, Cizre, Beşiktaş, İzmir, Taraklı, Tosya, Foça, Kaymaklı, İncesu, Süleymanpaşa, Adalar, Zile, Merzifon, Çatalzeytin, Arapgir, Azdavay, Mezitli, Buldan, Boyabat, Oğuzlar, Uluborlu, Simav, Akdeniz, Osmancık, Alaca, Vezirhan ve Bartın belediyelerinden katılım gerçekleşti.

Kuşadası’ndaki koruma çalışmaları incelendi

ÇEKÜL Akademinin Alanda Eğitim programının ikincisi Niksar’dan sonra Kuşadası’nda yapıldı.   Alanında uzman eğitmenlerin sunumlarıyla örnek koruma çalışmaları ve yöntemlerinin yerinde incelendiği eğitim “Kimliğini koruyarak turizmin baskısına direnen kent: Kuşadası” konu başlığıyla gerçekleşti.

Geçmişi neolitik döneme kadar uzanan Kadı Kalesi, Bizans ve Osmanlı’nın Batıya açılan kapısı Güvercinada, kervansaray, kaleler ve surlarla taçlanan Osmanlının izleri, Dilek Yarımadası, kumsalları, kaplıcalarıyla 1960’lı yıllarda keşfedilerek, yılda 2 milyon turisti ağırlayan Kuşadası’nda, turizmin baskısına rağmen kentin doğal, tarihi ve kültürel kimliğini yaşatma kararlılığıyla sürdürülen koruma çalışmaları yerinde incelendi.

Eğitim, 19 Kasım Çarşamba günü Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın açılış konuşması ile başladı. Kayalı, turizmin olumlu olumsuz etkilerinden bahsetti. Kuşadası’nın sahip olduğu tarihi mirasına vurgu yaparak, deniz-kum-güneş turizmden çok sürdürülebilir kültür turizminin ön plana çıkması için yapılan ve planlanan çalışmalardan bahsetti.  

Ardından Başkan Yardımcısı ve ÇEKÜL temsilcisi Dr. Ayşe Şerifoğlu, “Geçmişten Bugüne Kuşadası: Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projeleri” başlığında bir sunum yaptı. Ümit Özkan “Kuşadası’nda Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Uygulamaları”, “Kuşadası’nda Son Dönem Koruma ve Yaşatma Projeleri, Sorunlar, Çözümler, Öneriler”, Sibel Ünlüsoy “Güvercinada Restorasyon Projesi”, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz “Kuşadası Kadı Kalesi Kazı Çalışmaları”, Ümit Acar “Kuşadası’nda Çarpık Kentleşme”, Gürsel Tonbul “Tarım - Turizm İlişkisi ve Kırsal Turizm”, Naile Göçen ise “Sürdürülebilir Turizm ve Kuşadası” başlıklarında bilgiler verdi.

Programın ikinci ve üçüncü gününde Kuşadası kent merkezi: Kaleiçi, çarşı bölgesi, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kaleiçi Camisi ve Hamamı, İbramaki Sanat Galerisi, Çalıkuşu Kültür Evi, Efe Suphi Evi, Tabakhaneler, Güvercinada Kalesi ve su kemerleri; Dilek Yarımadası Milli Parkı, Değirmen Çiftliği ve Oleatrium Özel Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ile Kadı Kalesi kazı alanı incelendi.  Program 21 Kasım Cuma günü katılımcılara verilen sertifikalarla birlikte sona erdi.

ÇEKÜL Akademi 2015 Bahar Dönemi eğitimlerine yeni konu başlıkları ve içerikleriyle Şubat ayı itibariyle başlayacak.