Bu bahçede umut var! | ÇEKÜL

Bu bahçede umut var!

13.06.2016

İTO Pendik Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu 26 Mayıs’ta tüm gün süren ekim – dikim çalışmalarıyla bahçesine kavuştu. Öğrenciler, o gün kendi elleriyle fideleri toprakla buluştururken mutlulukları yüzlerinden okunuyordu.

Hafif serin bahar havasında, ÇEKÜL uzmanlarının yürütücülüğünde; kendilerine gösterilen yöntemleri başarıyla uyguladılar ve işlerini bitirdiklerinde,5500 m2’lik alan bir uçtan diğerine, muhteşem bir bahçeye dönüşmüştü. Etkinliğe başlangıcından bu yana destek veren Borusan Lojistik çalışanları, öğretmenleri, veliler ve ÇEKÜL gönüllülerinin emeğiyle somutlaşan bu güzel projede, en büyük katkıyı, kendi istek ve coşkularıyla, çocuklar koydu. Bu, projenin amacına ulaştığının da göstergesiydi. Engeller, fırsat ve destek verildiğinde en güzel biçimiyle aşılıyordu.

Fidanlar, toprak ve sabah güneşi

Bahçe, çiçeklerden sebzelere, ağaçlardan aromatik çalı tipi  bitkilere, bölümü bölümüne planlanmış, yükseltilmiş, ekim alanları dahil toprakları çapalanmıştı. Borusan Lojistik ekibinin katılmasıyla, öğrenciler bahçedeki görevlerine dağıldılar. Herkesin hangi bölümde çalışacağı belliydi, genel olanak baştaki planlamaya sadık kalındı ve gün sonunda beklenenden erken işler tamamlanmıştı bile. Ama bu planlı çalışmayla birlikte, tüm bahçede tam bir imece havası da hakim oldu denebilir; kimi çiçeklerin ekimini de merak edip “ben de yapabilir miyim?” diyerek katılıyor, kimi de “ben kazayım sen bana yardım et” deyip işin en sevdiği kısmının hangisi olduğunu belli ediyordu. Çocuklar, ÇEKÜL ekibi ve Borusan ekibiyle çalışırken son derece mutluydu. Öğretmenleri de onları izlerken gözlerinden ne kadar memnun oldukları anlaşılıyordu.

Minik eller fidelere hayat verince

Bahçeye reyhan, fesleğen, kekik, marul, kıvırcık, maydanoz, nane, çilek, domates, tatlı sivri biber, dolma biber, çarliston, kırmızı biber, patlıcan, kabak, kavun, karpuz, salatalık, beyaz lahana, bürüksel lahanası ve soğan ekildi. Kimi kırmızı çiçeklerin albenisiyle gülümsedi, kimi de domatesi çok seviyordu ve kendi yetiştirdiği bir tanesini yemek fikrini benimseyerek sevinmişti.

Özel eğitim ve büyük emekle yetişen bu çocuklar, toprağa dokunup, kökün sığacağı kadar kazıp, sonunda sağlamca durması için toprağı sıkıştırıp sonuca ulaştığında çok mutlu oluyorlardı. Bazıları o kadar iyiydi ki ve bu işi o kadar sevdiler ki, fideler bittiğinde üzüldüler denebilir. Onlara şöyle bir bütün bahçeye bakmaları söylendiğinde daha yeni başladıklarını anlayacaklardı; o fidelerden o çok sevdikleri domatesler, çiçeklerin çiçek açıp çıkmasını göreceklerdi. Bununla ilgili neler yapmaları gerektiğini de anlattı onlara o gün bahçe işini birlikte yaptıkları büyükleri.

Daha önce kullanılmayan bu alanın toprağının hayata kavuşup, ekilip dikilmesi için çalışmalara daha önce başlandı ve süreç, ÇEKÜL’ün yürütücülüğünde  “Neşeli Eller” başlığıyla sonuca ulaştı.

Ortak üretim ve paylaşım

Pendik İTO Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda down sendromlu,  otizmli, orta ve ağır düzeyde zihin engelli, fiziksel engelli olmak üzere 170 engelli öğrenci eğitim görüyor. Bu projeyle, temel olarak öğrencilere toprak işleme becerisi, öz bakım becerisi, bağımsız yaşam ve toplumsal uyum becerileri, sanatsal ve temel iş becerilerinin kazandırılması hedefleniyor.