Bitlis’in kültür odaklı gelişimi planlanıyor | ÇEKÜL

Bitlis’in kültür odaklı gelişimi planlanıyor

18.07.2014

Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, BETAV (Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı) temsilen Sabite Müftügil ve Nurdoğan Oto, mimar Devrim Çimen ve Bitlis KUDEB ekibi, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’i ziyaret ederek Bitlis’in kültür odaklı gelişim planı için detaylı bir toplantı yaptı. Ardından BETAV öncülüğünde ve Eren Üniversitesinin de katılımıyla İstanbul Beyoğlu’nda bir otelde daha geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi; katılımcıların mutabık kaldığı bir bildirge hazırlandı.

Belediye, Valilik, KUDEB ekibi, BETAV, Eren Üniversitesi ve ÇEKÜL Vakfı uzmanlarından oluşan koordinasyon kurulu, Van Gölü Havzasındaki tarihi ve doğal değerleriyle önemli bu kentte ivedilikle koruma çalışmalarının başlamasını sağlayacak.

Koruma amaçlı imar planı revize edilecek, meydan düzenlemeleri, anıt eser restorasyonları, sokak iyileştirmeleri gibi pek çok çalışma eş zamanlı yürütülecek. Kent mobilyaları, levha düzenlemeleri, aydınlatmalar kentin doğal peyzajına uygun yapılacak.

Uygulama ekipleri Antep, Urfa ve Diyarbakır’ı ziyaret ederek model oluşturan koruma çalışmalarını yerinde inceleyecek; yerel uzmanlardan bilgiler alacak.

Kurubulak Tütün Fabrikası ve Depo alanının düzenlenmesi, Hazo Hanının Bitlis Bellek Müzesi olarak işlev kazanması, envanter çalışmalarının yayın haline getirilmesi, üniversite öğrencilerinin tarihi kent merkezi ile bağ kurmalarının sağlanması gibi pek çok çalışma takvime bağlandı. Koordinasyon kurulundaki kurumların görev ve sorumluk alanları belirlendi; işbirlikleri yeniden gözden geçirildi.

ÇEKÜL Vakfı’nın 2009 yılında başlattığı, yerel yönetimler, sivil örgütler ve üniversitelerle birlikte düzenlenen geniş katılımlı çalıştaylar dizisinin ardından “Bitlis Kültür Odaklı Yol Haritası” hazırlanmıştı. KUDEB ekibinin kurulmasıyla birlikte kentin kültürel varlıkları da detaylarıyla incelenmeye başlandı. Yapılacak bazı koruma projeleriyle ilgili Tarihi Kentler Birliği’nden de destek alınacak.