Balkanlardan, Kırımdan, Kafkaslardan göçün hikâyesi | ÇEKÜL

Balkanlardan, Kırımdan, Kafkaslardan göçün hikâyesi

05.12.2014

Tarihi Kentler Birliği üyelerine örnek olacak müzeler açan Bursa Büyükşehir Belediyesi,  bir yıldır devam eden çalışmalar sonucunda “Göç Tarihi Müzesi”ni kurdu. Her dönemde göçün yoğun yaşandığı kentlerden olan Bursa’nın göç tarihini inceleyen uzmanların bir yıllık çalışmaları sonucunda hazırlanan müze,  2011 yılında açılan Merinos Tekstil Müzesinin üst katında hizmet vermeye başladı.     

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez müzenin oluşum sürecini şöyle özetledi: “Bursa’da, Osmanlı topraklarından göç ile gelen birçok insan yaşıyor. Göçle gelenler kentin kültürel gelişimine önemli katkılarda bulundular. Kültürel zenginliklerimizde onların büyük payı var. Bu nedenle Göç Tarihi Müzesini, Belediye Başkanı Recep Altepe’nin önerisiyle hayata geçirdik. Önce müzenin senaryosunu yazdık. Sonra kurgu ve canlandırmaları planladık. Koleksiyon oluşturma ise hemen arkasından gerçekleştirildi. Bursa’nın göç tarihini incelediğimizde 8500 yıl önce Akçalar’a kadar uzanıyoruz.  7500 yıl önce Orhangazi Ilıpınar ve 7500 yıl önce Barçın Höyük’te insan yaşam izleri olduğunu gördük. Müzenin senaryosunu da Bursa’ya ilk gelenlerden itibaren kurguladık. Müzede Türklerin Anadolu’ya göçünden, Bursa’nın alınması, Balkanlara doğru Osmanlı’nın yurt tutmasına kadar bütün tarihsel süreci bütüncül olarak ele aldık. Daha sonra anavatana geri dönüş hikâyesi olan Balkanlardan, Kafkaslardan, Kırım ve civarından göç hikâyelerini anlatmaya çalıştık.

Balkanlardan göçü tren canlandırmasıyla, Kafkaslardan göçü kağnı ve at arabasıyla, Kırım’dan göçü vapur canlandırmasıyla anlattık. Koleksiyonların büyük bölümü Şinasi Çelikkol’dan temin edildi. Bursa Göç Tarihi Müzesini Bursa Büyükşehir Belediyesi kendi imkânları ile yaptı. Müze mimarisi, müze küratörlüğü, müze uygulaması, planlaması her şey Bursa üretimi. Bu konu Bursa gibi bir şehir için önemli çünkü şehrin kültür ve sanatta geldiği seviyeyi gösteriyor. Müzenin geçici sergi salonları var. Bu salonlar sürekli etkinlik yapılabilecek kapasitede. Bursalıların büyük ilgi göstereceğine inandığımız Göç Tarihi Müzesi önümüzdeki yıllarda çok daha iyi koleksiyonlara sahip olacaktır.”

1938 yılında 72 bin metrekare alana kurulan ve 2000’li yılların başına kadar üretime devam eden, “Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Müessesesi” Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında Merinos Tekstil Sanayi Müzesi olarak yeniden işlevlendirilmişti. 2012 yılında ise iplik fabrikasına elektrik üreten birim, Enerji Müzesi olarak düzenlendi. Göç Tarihi Müzesinin de açılmasıyla birlikte Merinos Fabrikası, Bursa’nın yaşam tarihine ışık tutan bir kültür alanına dönüşmüş oldu.