“Artık konuşmanın, yeni hedefler koymanın vakti geldi” | ÇEKÜL

“Artık konuşmanın, yeni hedefler koymanın vakti geldi”

20.01.2012

Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’nin açılışı için gittiğimiz Gaziantep’te, koruma çalışmalarına katılan kesimlerin bir araya geldiği ve yapılan çalışmaların değerlendirildiği bir toplantı yapıldı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata’nın himayesinde ve Prof. Dr. Metin Sözen’in önderliğinde yapılan toplantıda, ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ve Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven kentte yaptıkları koruma çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Toplantıyı, kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri izledi.

Antep’in doğal ve kültürel varlıklarını bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğine değinen Asım Güzelbey, kentin arkeolojik varlıklarıyla konuşmasına başladı. Karkamış antik kenti, Yesemek açık hava müzesi, Rumkale, Dülük antik kenti ve Zeugma antik kentinin Antep’in kökleri olduğunu vurguladı. 20. yy’dan günümüze Antep’in geçirdiği değişimi anlatarak 2004 yılında ÇEKÜL işbirliği ile başlatılan Kültür Yolu Projesi kapsamında yapılan planlama, KUDEB ve proje bürolarının kurulması, eğitim seminerleri, halkla ve esnafla yapılan toplantılarla uygulama çalışmalarını özetledi.

Prof. Dr. Metin Sözen ise toplantının sonunda bir değerlendirme konuşması yaparak, “Antep’in yeni hedefler belirlemesinin vakti gelmiştir,” dedi:

“Çağdaş, yeni hedeflere, yeni bilgilere ihtiyaç var”

Antep, yerel değerlerinin envanterini yapmış duruma gelmiştir. Somut ve somut olmayan kültürel mirasını ortaya koymuştur. Niçin bakırcılar çarşısına girdik? Çünkü üretenler emek verenler orada. Önce, halkın bile unuttuğu fakat hatırlamamız gereken alanları, değerleri belirledik. Her kesimle iç içe toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda ‘biz kimiz’ sorusunu sorduk. Örgütlü olmanın tek yolu beraberliğe dayanan ortak başlıklardır. Antep kültürünü, hedeflerinin en önüne koydu. Küreselleşmenin tuzağına düşmedi. Antep’te kalıcı değerlerimiz var; onları ortaya çıkardık. Buradaki sermaye hiçbir holdingde yoktur. Çünkü bizim sermayemiz kültürdür. Üreterek dik durmayı öğrendik. Şimdi konuşmanın vakti, yeni hedefler koymanın vakti gelmiştir. Kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı hedefleri devreye sokarak, Antep’in büyükşehir olarak Türkiye modelini yaratmasını sağladık. KUDEB ekibindeki genç arkadaşlarım sağda-solda vakit kaybetmeyerek yüzlerce proje hazırladı. Müzeler bir kültür alanı olarak çalışmaya başladı. Çocukların eğitimlerinin birer parçası oldu. Yapılan işler çok zor. Kültür denilen şey özümsenmeli. Çağdaş, yeni hedeflere, yeni bilgilere ihtiyaç var. Kültürel koruma eski bilgilerle yapılamaz. Antep’in merkezi, Dülük antik kenti ile bağlanmalı. Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na bunu başarması için herkes destek olmalı; tarihi bağlantı hemen sağlanmalı. Yerelden başladık şimdi bölgesel nitelikte üretimlere geçiyoruz. Diyarbakır’dan başlayarak Adana’ya kadar, bu bölgenin kimliğinin araştırıldığı, koruma politikalarına yön verecek bir ‘eğitim ve kültür merkezi’miz var artık.  Merkez, bir yeri başkent etmekle olmaz; ancak içini doldurduğunuzda olur. Antep’te ‘Biz artık varız!’ diyebiliyoruz. Yarınları kurmamıza kimse engel olamaz! Ancak katılırsanız daha da zenginleşiriz, ülkemiz kazanır.

“Valiler bölgede koordinasyon sağlamlı”

Yeni atanan valiler birbirleriyle irtibat kurarak bilgi paylaşımı yapmalıdır. Çünkü onlar seçilmiş ve farklı partilerden olan belediye başkanları değildir. Belediye başkanlarının arasında çekişme olabilir. Ama valiler devletin varlığının simgesidir. Onların oluşturacağı koordinasyonla bölgede eşgüdüm sağlanmalı, öncelikler saptanmalı. Valilerin desteğiyle yapılan doğru planlama korumaya gönül vermiş bizlerin işini hızlandırmaktadır. Bu yılsonuna kadar çok yorulacağız. Kale, çarşı, mahalle somut ve somut olmayan miras Antep’te birleşiyor.

Doğrular yanınızdadır, eğrilerin düşmanı biziz…

Hepinizi saygıyla selamlıyorum…”