Arkeolojik miras Denizli'de konuşuldu | ÇEKÜL

Arkeolojik miras Denizli'de konuşuldu

19.03.2012

Tarihi Kentler Birliği, düzenlediği Seminer ve Buluşmalarla koruma alanındaki farklı başlıkları ülke gündemine getirmeye devam ediyor. TKB üyeleri bu kez yerel yönetimlerin arkeolojik mirasa verdiği desteği konuşmak için Denizli’de bir araya geldi.

“Yerel Yönetimler Arkeolojik Mirasa Sahip Çıkıyor” başlıklı semineri TKB üyeleri ve ekipleriyle birlikte yaklaşık 500 kişi takip etti. TKB eski başkanı Mehmet Özhaseki de semineri izledi. Cuma akşamı başlayan etkinlikte, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, TKB ve Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Denizli Belediyesi eski Başkanı Nihat Zeybekçi ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir yaptıkları açılış konuşmasında, Denizli odaklı yapılan toplantının kent için önemine değindi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Vali Abdülkadir Demir

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Dr. Asım Güzelbey, bu toplantı ile Türkiye gündemine yeni bir “koruma” konusunun getirildiğini, TKB’nin gelecek 10 yıl hedefleri içinde yer alan arkeolojik mirasın korunması gerekliliğine dikkat çekildiğini ve seminerdeki örneklerle yerel yönetimlerin antik kentlere desteğinin artmasını beklediklerini söyledi.

TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey

Denizli’den Laodikya örneği

 TKB Denizli Semineri, Cumartesi günü Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın “Denizli’nin Kültürel Mirasını Koruma Çalışmaları” başlıklı açılış sunumuyla başladı. Zolan konuşmasına kentte yapılan koruma çalışmalarını anlatarak başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Belediyesi arasında 2008 yılında bir protokol imzalanmış ve Laodikya antik kentinin kazı çalışmaları belediyeye devredilmişti.

Denizli’ye 5 km uzaklıktaki antik kent, MS. 60 yılında meydana gelen depremle yerle bir olmuş. Tamamı yıkılan bu kent, Denizli Belediye’sinin sürdürdüğü kazılarla yeniden ayağa kalkıyor. Devrilen sütunlar titizlikte restore ediliyor, mozaikler birleştiriliyor, antik kentin yolları yeniden yürünebilir hale getiriliyor. İş makineleri, arkeologlar ve pek çok uzmanın çalıştığı antik kent bir şantiye alanı gibi. Kentin her noktasında çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Kazılarda bulunan horoz figürleri ise meşhur Denizli horozunun köklerine ışık tutuyor.

5 belediye, 5 antik kent

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın açılış sunumunun ardından, Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in oturum başkanlığında, Bursa-Aktopraklık kazıları, Burdur-Hacılar höyüğü kazıları, Taşköprü- Pompeiopolis antik kenti, Yalvaç- Psidia Antiocheia antik kenti ve İzmir kent içinde yürütülen kazılara, yerel yönetimler tarafından verilen destekler paylaşıldı.

Necmi Karul ve Aziz Elbas

Bursa Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ve arkeolog Doç. Dr. Necmi Karul, Aktopraklık höyüğü kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, kazı alanı yakınlarında arkeopark oluşturma çalışmalarına devam ediyor.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Hacılar höyüğü için verdikleri desteği anlattı. Belediye, eski okul binasını restore edip iç tefrişini yaparak kazı evi olarak ekibin kullanımına sundu. Prof. Dr. Refik Duru’nun yürüttüğü kazılar uzun süren aradan sonra geçen yıllarda yeniden başlamıştı.

 

Sebahattin Akkaya ve Fügen Selvitopu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu, Kemeraltı gibi İzmir’in önemli yerleşim bölgelerinde yürüttükleri kazı çalışmalarında olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyleyerek, yerel yönetimlerin bütün zorluklara karşı kazı çalışmalarına destek vermeleri gerektiğini vurguladı.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Aslan, Pompeiopolis antik kentinin bulunduğu Zımbıllı tepesinde kurdukları mini park ve sergi alanını anlattı. Kazı ekibinin ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığı bilgisini verdi. Kazı alanındaki deponun onarılması ve eserlerin sergilenebileceği bir mekân olarak hazırlanması için de çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Hüseyin Aslan ve Tekin Bayram

Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram ise belediye tarafından hazırlanan Psidia Antiocheia antik kentini tanıtan kısa film ile sunumuna başladı. Üç boyutlu modelleme tekniğiyle antik kenttin tüm yapılarının izlenebildiği filmin ardından Yalvaç Belediyesi’nin desteğiyle devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sunumların ardından TKB Danışma Kurulu üyesi arkeolog Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen birer değerlendirme yaptı. Ödenek yetersizliği nedeniyle kazıların kısa sürdüğü, kazı ekiplerinin yemekten ulaşıma ve teknik ekipmanlardan maddi kaynaklara kadar her türlü desteğe ihtiyaçları olduğu, antik kentlerin en az kent merkezindeki kültürel varlıklar kadar önemli olduğu ve korunması gerektiği, tüm bunların da ancak yerel yönetimlerin destekleriyle yapılabileceği vurgusu yapıldı.

Haluk Abbasoğlu ve Metin Sözen 

Laodikya, Hierapolis ve Pamukkale

Seminer katılımcıları, Denizli Belediyesi’nin desteğini yerinde incelemek için önce Laodikya antik kentini gezdi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in anlatımıyla antik kentte yapılan kazı çalışmaları ve yeni buluntular hakkında bilgi verildi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada başka örneği olmayan Pamukkale ve hemen yanındaki Hierapolis antik kenti ve müze gezileri de TKB üyeleri için ufuk açıcı oldu.

Laodikya antik kenti

Pamukkale

Hierapolis antik tiyatrosu