Ana Tema “Kültür Mirası ve İşlevlendirme" | ÇEKÜL

Ana Tema “Kültür Mirası ve İşlevlendirme"

30.06.2016

YAPEX  Restorasyon Fuarında bu yıl, kültürel varlıklarda doğru işlevlendirmenin  gerekliliği vurgulanacak. Fuar, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin katılımıyla 16-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu yıl 24.’sü düzenlenecek YAPEX Restorasyon Fuarı, 6 yıldır ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde “Kültür Mirası” üst başlığında yapılıyor.  Tarihi Kentler Birliğinin de desteklediği fuarın bu yılki konusu “Kültür Mirası ve İşlevlendirme” olarak belirlendi. Fuar, 16 – 19 Kasım tarihleri arasında Antalya Expo Center’da düzenlenecek ve TKB üyesi belediyelerin “işlevlendirme” temalı stantları ile yine paylaşım dolu geçecek.

Fuar, Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelecek katılımcı ve ziyaretçileriyle bu yıl 35.000 profesyoneli ağırlamayı hedefliyor. Alanında, ülke çapında önemli bir buluşma niteliğine sahip olan YAPEX Restorasyon Fuarı,  bilgi, deneyim ve paylaşımda öne çıkan platformlar arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Metin Sözen: Yeni işbirlikleri kurulacak

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, açıklamasında fuarın yurtiçi ve yurtdışında, değişik kesimlerden gelen yerel yöneticilerin ve üreticilerin duyarlılığını artırmayı hedeflediğini belirtti.  Sözen, “Ulusal ve uluslararası boyutta hızla gelişen teknolojiler ve geleneksel malzemelerdeki niteliği artırıcı girişimlerin üretimini yapan kesimler, bu fuarda buluşuyor ve kültürel varlıkların doğru işlevlendirilmesi için yeni işbirlikleri geliştiriyor” diyerek, fuarın önemine dikkat çekti.

Belediyelerin “Koruma” projeleri YAPEX Fuarında sergilenecek

Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar sırasında yapılacak.  Kentsel, arkeolojik ve doğal değerlerin yaşatılması ve doğru işlevlendirilmesi için “Proje, Uygulama ve Süreklilik” dallarında düzenlenen yarışmanın ödül töreni, 17 Kasım Perşembe günü,  sergi açılışının hemen ardından yapılacak. Proje paftalarının yer aldığı sergi, 19 Kasım günü fuarın kapanışına dek gezilebilecek.

ÇEKÜL Akademi, uzmanları ve öğrencileriyle fuarda  

Türkiye’nin kültürel miras alanında uzmanlaşmış ilk ve tek sivil eğitim kurumu ÇEKÜL Akademi; “Alan Yönetiminde Dünyadan Örnekler ve Vaka Çalışması” ile Alan Yönetimi Eğitiminin(AYEP) son modülünü YAPEX Fuarında yapacak. TKB üyesi belediyelerden teknik kadroların katılacağı eğitim; UNESCO Dünya Miras Listesi kapsamı ve önemi; kültür varlıklarının listeye yazdırılma sürecinin yerel yönetimler tarafından planlanmasına yönelik yöntem ve uygulamaları içeriyor. Fuara katılan belediyelerin temsilcileri ve ziyaretçiler, ön kayıt yaptırarak son modülü izleyebilecek. ÇEKÜL Akademi AYEP katılımcıları 18 Kasım Cuma günü saat 15:00’de sertifikaları törenle alacak.

Kültür Mirası ve İşlevlendirme Panelinde deneyimler paylaşılacak  

Farklı kesimleri biraraya getiren fuarın en önemli etkinliklerinden biri ise her yıl seçilen temada, uygulama örneklerinin ve tecrübelerin anlatıldığı bir panel düzenlemek. Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan ve ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü Alp Arısoy’un konuşmacı olarak katılacağı panelde, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerdeki başarılı işlevlendirme örnekleri ve uygulama yöntemleri anlatılacak.

Restorasyon gündemi renklenecek

Türkiye’nin kentsel, kültürel ve doğal mirasını korumak, yaşatmak ve doğru işlevlendirmek için projeler yürüten Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyeler, sunum ve etkinlikler aracılığıyla restorasyon gündemine önemli katkı sağlıyor. Belediyeler fuara katılan sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile de, bu çerçevede koruma vizyonları ve proje uygulamalarını paylaşma olanağı bulacak.