7. İpek Yolu Başkanları Forumu Gaziantep’te Yapıldı | ÇEKÜL

7. İpek Yolu Başkanları Forumu Gaziantep’te Yapıldı

12.11.2012

Tarihi İpek Yolu üzerindeki 30 ülkenin temsilcileri, 7. İpek Yolu Başkanları Forumu için 9-12 Kasım'da Gaziantep’te bir araya geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kültür Bakanlığını temsilen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Antalya, Şanlıurfa, Adana gibi İpek Yolu’nun geçtiği Türkiye kentlerinin belediye başkanlarıyla birlikte yaklaşık 300 kişi forumu takip etti.

Açılış konuşması yapan Prof. Dr. Metin Sözen şu cümlelere yer verdi: “Bir büyük dünya mirası olan İpekyolu’na günümüz koşullarında yeniden kendimize bakarken; bir dizi soru sormak gerekir. Hiç kuşkusuz ilk soru, “geçmişte acaba İpekyolu ne anlama geliyordu” sorusu olmalıdır. Bu soruya kısa ve geçerli bir cevap bulduğumuzda, bugünü anlamak çok daha kolay olacaktır. Eğer bu yolu salt ticaret ve kültür yolu olarak alırsak, gerçeği tam açıklamış olamayız. Çünkü, zemininde iki büyük coğrafya yer almaktadır: Asya,  Avrupa. İkisinde de, büyük zaman derinliği ve farklılıklar içeren kalıcı kültürler yumağı söz konusudur. Bu iki coğrafyaya tek boyutlu bakmaya kalkarsak da yanılır, uygarlık tarihinin zenginliğini ve sürecini göz ardı etmiş oluruz. Büyüklüğün temel ölçüsü, hiç kuşkusuz yaratılan uygarlık ve kültürdür. Ticaret onun bir boyutudur. Böyle bir yaklaşım aynı zamanda, bugünün siyasetini anlamamız için de ana girdi, çözüme giden yoldur.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kent hakkında bilgi verdi; kültürel ve doğal mirasın korunması alanında yapılan çalışmalar ile modern Antep’i anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu panelleri başladı. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa’nın moderatörlüğünü yaptığı iki oturum gerçekleştirildi.

Panellerde, İpek Yolu kentlerindeki üniversiteler arasında öğrenci değişim programlarının uygulanması, internet üzerinden kentlerin tanıtıldığı bir ağ oluşturulması, modern tekniklerin kullanıldığı ticaret ortamının geliştirilmesi, İpek Yolu’nun “barışın yolu” olduğu vurgusunun yapılması ve savaş karşıtı bir tavır sergilenmesi gerektiği gibi öneriler paylaşıldı ve tartışıldı.

Uluslararası başkanlar forumu, Cumartesi ve Pazar günleri tarihi kent merkezinin gezilmesiyle sona erdi.