E-Bülten, Sayı 24, Ağustos 2010

Olimpos Alan Yönetimi ile Güvenlik Sorunu Çözüldü

Antik kaynaklarda "Işık Ülkesi" diye anlatılan Likya bölgesindeki, Olimpos antik kenti kazı çalışmaları, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan tarafından yürütülüyor. Antik kent, Antalya'nın 80 km. güneyinde ve Toros dağlarının kıyıya dik indikleri yörede bulunuyor. Olimpos'ta ilk kazı çalışması 1990 yılında, Antalya Müzesi tarafından yapılmıştı. Yazır köyünün sınırları içinde kalan Olimpos antik kentindeki bilimsel çalışmalar ise 2000 yılından buyana kesintisiz olarak sürdürülüyor.

Gürün Kenti Kültürüyle Birlikte Doğasını da Koruyor

Sivas'ın doğusunda, Tohma Havzasında, Hitit dönemindeki ismi Tilgarimmu olan Gürün kenti, son yıllarda doğa-tarih-kültür alanındaki koruma politikalarını takip ederek, uzmanların desteğini alarak, hem kent merkezindeki tarihi dokuyu hem de çevresindeki doğal değerleri korumaya, yaşatmaya ve tanıtmaya başladı. Gürün Belediyesi ve Gürün Kaymakamlığı'nın eşgüdümlü yürüttükleri çalışmalarla, Gürün'ün daha yaşanabilir, turizmin ve ekonominin canlandığı, göçün azaldığı bir kent haline gelmesi planlanıyor.

Side İşgalden Kurtuldu, Tarihi Doku Günyüzü Gördü

Side Belediye Başkanı A.Kadir Uçar, ÇEKÜL Vakfı'nı ziyaret ederek, Side'de 2009 yılı sonunda başlayan değişim çalışmalarının son durumu hakkında bilgiler verdi. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile görüşen Uçar, Side'nin gelecek hedeflerinin doğru planlanması için ÇEKÜL Vakfı'nın deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Toplantıda, Side'nin "deniz-kum-güneş" turizminin yanı sıra, kültürel
mirasının da görünür olması için koruma çalışmalarının devam etmesinin önemi
vurgulandı.

Doğa ve Kültüre Destek Olmak İçin El Yapımı Özgün Cam Tasarımlar!

Gönüllülerimizden Cam Ocağı Vakfı ağaç şeklinde yaka iğnesi, Müge Arslan ise camdan saksı süsleri tasarlayarak ÇEKÜL Vakfı'na destek oldular. 20 yıldır doğa ve kültürün bir arada korunması için sürdürdüğümüz çabaya sembolik de olsa destek olmak isteyenler, bu özgün tasarımlara ulaşabilecek.

Osmanlı Çarşıları Atlası Yayımlandı

Günümüzün modern alışveriş merkezlerine inat ayakta duran ve Osmanlı dönemine ait olan çarşılardan 26 tanesi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle hazırlanan, Atlas Dergisi’nce basılarak dağıtımı yapılan “Osmanlı Çarşıları Atlası”nda bir araya geldi.

www.cekulvakfi.org.tr Ekrem Tur Sokak, No:8, Beyoğlu 34435 İstanbul
Tel: 0 212 249 64 64 |
[email protected]

Bu e-bülten üyeliğinden çıkmak istiyorsanız, [email protected] adresine konusu "E-BULTEN IPTAL" olan boş bir eposta atınız.